Londense bankiers denken dat het lastig wordt voor het Verenigd Koninkrijk om volledige toegang te houden tot de interne markt van de Europese Unie. Zij mikken op een ‘Zwitserse deal’.
De nieuwe handelsverhoudingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen grofweg de volgende uitruil kennen, als de Brexit z’n beslag krijgt: hoe makkelijker de toegang tot de interne Europese markt, des te méér EU-regels moet je zonder morren slikken.
Het politieke probleem voor de Britse regering is dat het, gelet op de uitslag van het Brexit-referendum, lastig wordt om het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie te accepteren. Dat past niet bij het idee van ’take back control’.
Dit betekent waarschijnlijk wel dat het lastig wordt om onbeperkte toegang te houden tot de interne Europese markt, omdat resterende EU-leden eisen dat de Britten dan wel het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal accepteren.
EU-paspoort voor Londense bankiers
Voor de Londense City is dit een cruciaal probleem, omdat aan de toegang tot de interne EU-markt zogenoemde paspoortrechten voor financiële instellingen zijn verbonden. Als je in Londen een Europese vergunning hebt, dan kan je automatisch op gelijke voet overal in de EU zakendoen.
Geen toegang tot de interne markt betekent geen paspoortrechten. Als financiële instellingen die in Londen gevestigd zijn Europese paspoortrechten verliezen, wordt de positie van Londen als dominant financieel centrum in Europa ernstig bedreigd.
Zwitsers model
Lobbyclubs van banken in de City denken inmiddels dat het politiek onhaalbaar wordt voor het Verenigd Koninkrijk om volledige toegang te houden tot de interne Europese markt, zo meldt The Financial Times. Zij mikken daarom op het zogenoemde Zwitserse model: deals afsluiten op deelgebieden.
De Zwitsers hebben dit bijvoorbeeld gedaan op het gebied van verzekeringen. Londen zou graag een sectordeal sluiten voor banken, zodat die deel blijven van de interne Europese markt.
Risico cherry picking
Willen is één ding, krijgen iets anders. Voor de 27 resterende EU-leden is het namelijk niet erg aantrekkelijk als de Britten op voor hen belangrijke gebieden maatdeals krijgen, aangezien dat min of meer een open uitnodiging is aan EU-sceptici in andere landen om hetzelfde na te streven.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel was wat dit betreft kort na het Brexit-referendum van 23 juni glashelder: "We zullen ervoor zorgen dat de onderhandelingen niet plaatsvinden op basis van cherry picking."
Lees ook: Waarom de Brexit-onderhandelingen een bureaucratische nachtmerrie worden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl